10 primjena nano premaza koje će vam promijeniti život

nasiol nano premazi primjena

Nano premazi postoje na tržištu već duži niz godina, a u poslednje vrieme njihova upotreba postaje sve rasprostranjenija. Iako su do sada većinom bili popularni među vlasnicima automobila, nano premazi imaju primjenu koja se proteže mnogo više od zaštite karoserije automobila.

Nano premazi su korisni u svakodnevnom životu, praktično svugdje gdje postoje glatke površine. Od toga da ćete daleko lakše čistiti vašu tuš kabinu do toga da više ne morate brinuti o flekama na odjeći. Nanotehnologija je veoma složena tema, ali je zato njena primjena i te kako jednostavna.

U nastavku vam donosimo 10 primjena nano premaza koje će vaš život učiniti lakšim.

1. Recite zbogom flekama na odjeći

Našpricajte nano sprej po vašoj omiljenoj košulji i više nećete morati strahovati od fleka od kafe, vina ili masnoće. Nano čestice će obložiti vlakna tekstila stvarajući zaštitni sloj koji onemogućava prodor tečnosti i time sprečavajući stvaranje tvrdokornih fleka. Ovaj nano premaz u spreju je nevidljiv i bez mirisa, tako da je potpuno neprimjetan na odjeći. Kafa, vino, masnoća i ostale prljavštine će jednostavno skliznuti sa vaše odjeće ne ostavljajući flekave tragove.

2. Zaštite elektroniku od kvašenja i oštećenja

Zahvaljujući nano premazu nema više bojazni da ćete svoj telefon preliti vodom ili izgrebati. Zaštitni sloj nano premaza onemogućava kvašenje i oštećenje uređaja. Bilo da je riječ o ekranu telefona, pametnom satu ili drugim ličnim stvarima napravljenim od metala, plastike ili stakla, nano premaz će ih učiniti otpornim na ogrebotine, mrlje, prljavštinu i vodu.

3. Zaštitite zidove od grafita i šaranja

Zidne površine naših gradova i naselja su česta meta napada vandala, a grafiti i nacrti na zidovima često su veoma komplikovani za uklanjanje. Do sada je to podrazumijevalo upotrebu agresivnih hemikalija i vodenih topova ili prefarbavanje zidova. Zahvaljujući nano premazima možete očuvati zidove nevidljivim premazom koji štiti površinu zida od grafita i boja. Premaz se nanosi kao zaštitni sloj na zidove, pa na taj način omogućava brzo i lako ispiranje grafita i boja sa zidova bez oštećenja.

4. Očuvajte boju i sjaj automobila

Sa svakim pranjem, lak na vašem automobilu se troši i blijedi. Ono što vam je potrebno jeste zaštita koja odbija čestice prljavštine sa površine automobila i sprečava njeno oštećenje. Nano premaz za automobil odbija vodu i glavni je neprijatelj soli. Njegovim nanošenjem voda jednostavno sklizi sa površine vezujući za sebe so i prljavštinu.

Zahvaljujući nanotehnologiji nikad više nećete morati da brinete o da li će blato, šljunak, prašina i kamenčići oštetiti karoseriju vašeg automobila. Nano premaz izuzetne čvrstoće zaštitiće vaš automobil od štetnih vanjskih uticaja i dugotrajno očuvati sjaj i boju vašeg ljubimca.

5. Stvorite trajan i čvrst zaštitni premaz na brodu

Metal, staklo ili drvo – bilo koji od ovih materijala ne može podnijeti razornu snagu mora. Bez odgovarajuće zaštite, morska voda i UV zrake brzo uništavaju i najtrajnije materijale, smanjujući im životni vijek. Ovaj problem je posebno relevantan za sve vlasnike brodova i jahti i čamaca.

Nano premazi za brodove i jahte stvaraju izuzetno jak zaštitni sloj koji prkosi raznornoj snazi mora. Ovaj hidrofobni nano-premaz na bazi vode jednostavno se raspršuje preko drveta, stakla, tkanina, metala, te ima zadatak da štiti od prodora vode, UV zračenja, soli, algi plijesni. Ovakvi nano premazi ne samo da pružaju mehaničku zaštitu, već uveliko olakšavaju samo čišćenje palube.

6. Spriječite stvaranje fleka od kamenca i vlage u tuš kabini

U svakodnevnom životu kod kuće, nano premazi mogu znatno olakšati život. Kupatilo, posebno tuš kabina, izložena je stalnom kvašenju zbog čega se stvaraju fleke od kamenca, čije je uklanjanje dug i mukotrpan proces. Nano premaz osigurava da se prilikom tuširanja kapljice vode jednostavno otkotrljaju sa pločica i vrata tuš kabine sprečavajući formiranje kamenca i vlage.
Zahvaljujući nano premazu, vaša tuš kabina će uvijek izgledati kao tek očišćena.

7. Produžite životni vijek drvenom namještaju i podovima

Nezaštićene drvene površine brže stare i gube svoju estetsku vrijednost, zato je ispravna priprema površine prikladnim proizvodom za premazivanje od ključne važnosti. Premaz na bazi nano tehnologije formiraće tanki nevidljivi sloj koji ne propušta vodu, ulja i druge tečnosti, time omogućavajući produžen vijek i nov izgled vašeg drvenoog namještaja, prozora i drugih dragocjenosti. Takođe, star drveni namještaj će povratiti stari sjaj i izgledati potpuno nov.

8. Sigurnija vožnja po kiši

Nano premaz za vjetrobran automobila stvara zaštitni sloj na površini stakla, te na taj način odbija vodu sa svoje površine ne ostavljajući mokre tragove. To znači manje struganja brisača i stvaranja ogrebotina, duži vijek trajanja brisača i bolja vidljivost dok putujete po lošem vremenu.

Bolja vidljivost vam omogućava sigurniju vožnju, ali i osjećaj sigurnosti dok ste na putu. Uz upotrebu nano premaza za vjetrobran vidljivost na putu neće zavisiti od vremenske prognoze.

9. Obuća ostaje čista, suha i očuvana

Uprkos mnogobrojnim sredstvima za očuvanje obuće, ona ipak vremenom gubi svoj sjaj. Vremenske neprilike poput kiše ili snijega često diktiraju naš odabir obuće za taj dan. Ipak, uz nano premaze za obuću, to više nije slučaj. Vaša obuća ostaje suha i čista uprkos vremenskim neprilikama, ali i očuvana kao da ste je upravo iznijeli iz prodavnice.

Nanošenjem nano premaza voda, blato i ostala prljavština će jednostavno da sklizne sa površine obuće, ne ostavljajući nikakav trag za sobom. Premaz stvara nevidljivu zaštitni premaz koji sprečava prodor tečnosti u tkaninu čime se onemogućava stvaranje tvrdokornih mrlja.

To znači da svoje omiljenu obuću možete nositi u bilo kojoj prilici pri bilo kakvim vremenskim uslovima – da, čak i bijele platnene patike na kiši.

10. Sjaj enterijera kao u časopisima? Moguće je!

Jeste li primjetili kako enterijeri u časopisima izgledaju besprijekorno? Svaka površina je savršena, bez nabora i mrlja. I vaš enterijer može imati ovaj isti sjaj, zahvaljujući nano premazima. Tkanine, metalne površine i drveni podovi izgledaće sjajno i očuvano zahvaljujući nano premazima za sjaj i zaštitu. Pored toga, čišćenje površina nakon nano premaza postaje upola lakše.

Ukoliko ste mislili da je preuređivanje doma ono što vam je potrebno kako bi vaš dom izgledao kao iz časopisa, razmislite još jednom. Takođe zaboravite na iznajmljivanje skupih agencija za čišćenje kako bi vaše prozore učinili savršeno čistim i sjajnim. Nano premazi unijeće u vaš dom ljepotu i stil na kojoj će vam svi gosti zavidjeti.

Podijeli:
Back to top