Kako da efikasno zaštite zidove od grafita i šaranja

skidanje grafita sa zidova

Zidne površine naših gradova i naselja su česta meta napada vandala. Ispisivanje poruka i crtanje grafitnim sprejevima uništava zidove na zgradama i narušava njihov izgled. Običan sprej za grafite može napraviti štetu na zidovima koju je potrebno provesti sate i sate prepravljajući istovremeno znajući da se isto može ponoviti već sljedeću noć.

Kako se izboriti sa ovim problemom? Nevidljivog neprijatelja je moguće zaustaviti uz pomoć nevidljive zaštitne barijere. Barijera koja će vandale navesti da pomisle da je šteta učinjena dok je, u realnosti, šteta zapravo spriječena.

Grafiti često mogu biti veoma komplikovani za uklanjanje. Agresivne hemikalije i vodeni topovi koji nagrizaju i uništavaju zid nisu najprivlačnije riješenje za uklanjanje grafita. Prefarbavanje grafita takođe nije rješenje ukoliko uzmemo u obzir mogućnost da sljedeći dan grafit ponovo osvane na istom mjestu. U svakom slučaju, uklanjanje grafita sa zidova podrazumijeva invazivne tehnike koje oštećuju boju i teksturu zida, zbog čega je malo vjerovatno da će zidovi ponovo dobiti stari sjaj. Pored toga, uklanjanje grafita je često skup i dugotrajan proces.

Da li ste znali da je zidove moguće očuvati nedivljivim premazom koji šiti površinu od grafita i boja? Premaz se nanosi kao zaštitni sloj na zidove, pa na taj način omogućava brzo i lako ispiranje grafita i boja sa zidova bez oštećenja. Riječ je o nanotehnološkom rješenju koje se nanosi u jednom sloju četkom, valjkom ili čak krpom na bilo koju tvrdu površinu uključujući staklo, plastiku, metale i zidne površine. Budući da se radi o nano premazu, tanak sloj od samo 800 nm je nemoguće oljušiti sa zidova dok je istovremeno dovoljno čvrst da štiti površine od oštećenja u trajanju od 3 godine i 40 sapiranja. Antigrafitni premaz stvara zaštitni sloj na površini, čime se sprečava prodor boje u slojeve površine, a uveliko olakšava i uklanjanje grafita.

Imajući u vidu efikasnost ovog premaza, možemo sa sigurnošću reći da problem uništavanja zidnih površina stvar prošlosti. Nakon nanošenja premaza, grafit se lako ispira vodom kroz samo nekoliko minuta, dok površina zida ostaje netaknuta.

Podijeli:
Back to top