Pravila zaštite na moru

zastita za brodove

Šta može biti romantičnije od plovidbe otvorenim morem povezivajući se sa prirodnim veličanstvima? Biti ujedinjen sa talasima, vjetrom i nebom. I dok se mi udaljavamo od svakodnevnih briga ispunjeni ljepotom svakog trenutka, brod kojim plovimo vlada morskim prostranstvima savršeno se prilagođavajući vodi. Njegov oblik prkosi moći vjetrova i talasa, iskorištavajući njihovu energiju u svoju korist.

U prošlosti, čamci su prvobitno klesani grubim sjekirama, cjepanicama ili drugim oštrim predmetima koji su plutali po vodi. Isklesani čamac koji bi čamac izdržao oluju, bi se i kopirao. Postepeno kroz nebrojena ponavljanja ali i tragedije na morskim prostranstvima, grubo isklesani antički brodovi postajali su savršeno izgrađeni brodovi čiju ljepotu i snagu danas uzimamo zdravo za gotovo. Od izvornih trupaca do cijepanih dasaka pa sve do titanijuma i karbonskih vlakana – ovaj tehnološki napredak ruku pod ruku sa funkcionalnošću i elegancijom vodi nas na veličanstveni ples po talasima mora gdje postajemo jedno sa morskim prostranstvima.

Sačuvati i zaštititi

Voda dok teče, ima mogućnost da oblikuje svojim tokom. Željezo, staklo, drvo na obalama mora postepeno sa svakom plimom mijenjaju dok polako uranjaju u čestice pijeska. So iz morskih talasa pjeni, a živi organizmi se prilagođavaju životu u moru. Vremenom, ništa se ne može oduprijeti transformacijskoj moći vode.

Ponovo učimo o prirodi, materijalima i tehnikama kojima se koristimo kako bismo se oduprijeli transformacijskoj moći prirode. Produbljujemo naša znanja i usavršavamo tehnike do najsitnijih mogućih razmjera. Zato danas možemo koristiti tehnologiju na molekularnom nivou koja nam omogućava istinsko vladanje elementima u prirodi.

Hidrofobni nano-premazi na bazi vode jednostavno se raspršuju preko drveta, stakla, tkanina, metala, te imaju zadatak da štite od prodora vode, UV zračenja, soli, algi plijesni. Održavanje jahte ili broda veličanstvenim i očuvanim poput mora koje ga okružuje znači postajati sve bliže tom bezvremenskom savršenstvu. Ne žrtvujući više udobnost i kvalitet za funkcionalnost i optornost, vođeni prirodnim zakonima sada se možemo oduprijeti velikoj moći prirode. Vodene kapljice zajedno sa soli, prašinom i ostalim mikročesticama odbijaju se od površinski sloj zahvaljujući zaštitnom nano-premazu. Odabir najčvršćih vlakana i materijala više nije neophodno, jer smo napravili korak dalje, približili se istinskoj suštini mora gdje nas dublje razumjevanje vodi sve bliže savršenstvu prirode.

Podijeli:
Back to top