Vodič za motoriste: Kako da pripremite svoju opremu za vožnju poslije zimske pauze

Nasiol-BiH-Naslovna-Februar-v01

Poboljšanje vremena motoristima znači samo jedno – najavu sezone za vožnju! Malo je rano, ali mi smo već uzbuđeni, slavimo kraj hladnih zimskih dana i početak proljeća. Međutim, prije nego što svog ljubimca izvezete iz garaže, morate obaviti četiri koraka o kojima pišemo u nastavku.

Nema ničeg dosadnijeg od planiranja prve veličanstvene vožnje sa prijateljima poslije pauze, samo da bi u vožnji otkrili da vam je baterija prazna, gume ispražnjene ili kaciga neudobna – baš zato smo pripremili jednostavni vodič koji će vam pomoći da se pripremite kao profesionalac.

1. Temeljno očistite i pripremite svoj motor

Čišćenje motora nakon zimskog skladištenja je sjajan osjećaj – brisanje prašine i prljavštine koja se nakupila na oblogama i zamišljanje prve vožnje je nešto kao kad se ponovo sretnete sa starim prijateljem i planirate odlazak na kafu.

Osim toga, temeljno čišćenje vašeg bicikla pomaže u otkrivanju bilo kakvog oštećenja, labavih matica i vijaka i bilo čega drugog što može izgledati neispravno.

Međutim, nemojte samo da obrišete obloge i vjetrobransko staklo. Tokom zimskih mjeseci, vlaga je možda izazvala malo korozije ili rđe, pa provjerite sve metalne dijelove. Naša preporuka je da ispobate neki od naših keramičkih premaza za zaštitu karoserije (ZR53, MetalCoat F2 ili NL272) kako bi vaš motor duže godina bio obezbijeđen od oštećenja na laku i blijeđenja.

2. Provjerite ispravnost kacige

Jedan od najefikasnijih načina za sprečavanje povreda glave na motoru je nošenje kacige.

Ako ste ikada pali sa kacigom ili ste je samo ispustili, najverovatnije vam je potrebna nova! Čak i ako niste, pjenasta obloga se vremenom izliže, a nepravilno skladištenje joj takođe smanjuje vijek.

Zlatno pravilo je da zamijenite kacigu svakih pet godina ili ranije. Ipak, neke tragove habanja možete spriječiti zahvaljujući inovativnoj nano tehnologiji koju koristi Goglide – sprej iz našeg asortimana namijenjen isključivo za zaštitu kaciga, brila i naočala.

On ne samo da sprečava nastanak ogrebotina, već koristi hidrofobna svojstva nano čestica da stvori zaštitni sloj preko vizira koji će odbijati vodu, kišu, blato, bubice i ostalu prljavštinu sa ceste.

3. Posjetite automehaničara

Uvjerite se da je vaš motor bezbijedan i to prije nego što se sami upustite u vožnju. Servisirajte ga prije sezone, posebno ako je bio u garaži tokom cijele zime.

Provjerite sljedeće:

  • tečnosti
  • kočnice
  • gume

Ako ste sposoban mehaničar, većinu ovoga možete sami da uradite, ali nemojte biti previše tvrdoglavi da potražite stručnu pomoć ako su potrebne popravke veće od vaše vještine.

4. Riješite tehničke detalje

Pre nego što krenete na put, izlet ili kratki đir po naselju provjerite da li je vaša dozvola aktuelna i važeća!

Isto tako, odabir pravog osiguranja je vrlo bitan. Iako osiguranje možda neće spriječiti nesreću, odgovarajuća polisa osiguranja će pokriti štetu na vašem motoru, drugu imovinsku štetu nastalu u nesreći, pomoći oko medicinskih računa ako ste povrijeđeni.

Kada riješite ove četiri stavke, spremni ste za vožnju!

Podijeli:
Back to top